torstai 23. elokuuta 2012

IRONIAA - SARKASMIA - KÄÄNTEISTÄ MAAILMAA

                         Onhan oma kirjoitustyylinikin ajoittain aika (heh) itsesarkastinen... ehkä. Kuten arvelinkin - lukijakunta, ystävät ja läheisetkin ovat omaksuneet sarkastisen tyylin. Sehän motivoi, kun tykkään piiskata ihtiäni vähättelemällä vähiä tekemisiäni. Käänteinen maailma pitää sopivaa huumoria yllä.

                Hieman sen sijaan oon ollut hoomoilasena, kun hieman oudommatkin ovat sanoneet minut nähdessään, että; "oho, ootpa sinä laihtunut". Samat ihmiset, joita näin n.2kk sitten 2-3kg kevyempänä! Kohteliasta sakkia vai ironista kaikki tyyni. Minä oon kyllä painokkaasti tyrmännyt kaikkien laihtumisläpät tyystin. Ja tännäänhän tuolle hain tojisteenkin. Läskistiny oon ja reilusti! Että näin.

                Joku saattaa muistaa, kun asetin tuossa joku aika sitten tavoitteekseni rasvaprosentin 10-12 väliin. Silloin n.2kk sitten se oli 15,6. Tänään, kuulkaas, 16,9%. Jabadaba-duu!!! Suffelimies, kuten oon sanonu - vähemmän sarkastisesti, lähinnä todenmukaisesti. Muka treenaja? Vai syöttöpossu? Veikkaan jälkimmäistä, koska tunnistan kyllä itsekin, että aika säännöllisesti tulee käytyä tiestöä tarkkailemassa. 

                Eipä siinä, tiputellaanpa silavat kropasta tässä syksyn aikana. Ainakaan välitöntä nega-vaikutusta tuosta ihrasta ei nyt näy tulleen. Vast´ikään tuli ruimastua tuo puolikas yli 12min marginaalilla enkka-aikaan. Kunto on vielä viime lenkkien perusteella nousut Kempeleen ajoistakin. Eli maailmankirjat sekaisin, kaikki menee käänteisesti. Mitä läskimpi sen nopiampi ja kestävempi? 1000m enkkakin parani neljä päivää sitten 18sekuntia - kiitos läskistymisen-kö? Ihan sama, en nyt oikiasti jaksa vaivata 1,5% päätäni, kun kerran kulkee. Kuten sanottua, otetaan rasvaprosentit haltuun sitten syssyllä.

               Ei sitten tullu hellitettyä treeniä ollenkaan Kempeleen jälkeen. Oon treenannut aivan normaalilla tahdilla. Kilsamäärät ovat jäänet toki hyvän matkaa alle 100/viikko, mutta vastavuoroisesti seassa on selkeästi normaalia enempi Vk-kilsojakin. Hieman tuossa päivä-pari sitten pelkäsin, että olin kaatanut jo kuppini nurin. Oli nimittäin jalat kuin haitarin kieli, joka oli jäänyt kiinni ja jumiin. Vedin tonnin testin jälkeen heti seuraavana päivänä +33km treeniä, josta jälkimmäisessä reipasta rallatusta järvenkierto sessiossa. Siinä jalat huusi hoosiannaa pari yötä. Mutta enpä kapistellut buranapurkille. Ei niitä terveeseen kipuun oo ennenkään syöty.

               Seuraavana aamuna vielä konkoilin kevyen varhaisaamun köpöttelyn, joka ei sillä kertaa auttanna yhtään - jos pahentanutkaan. Olin taas siinä tilanteessa, että jääpussit olivat lähes enempi jaloissani kuin pakasteessa. Koitin siinä tiistai iltamassa käydä lasten kanssa VIIS-VIIS -RETKEN hauskoja metsä-oja-risukko-osuuksia talsimassa, joka saattoikin hieman auttaa. Ti-ke yö oli kuitenkin edelleen vähäuninen.

               Eilen keskiviikkona pidin juoksusta ihan lepopäivän. Toki tuota huoltopuolta tuli veivattua ja vähä jumpattuakin, sekä n.20km fillaroitua pojan kanssa monenlaisissa maastoissa.

              Tänään oli aamulenkillä vielä aika peruskankiaa, mutta iltapäivän intervalli sujui paremmin kuin koskaan aikasemmin = elämäni paras harjoituslenkki. Pk-kevykin taittui parhaimmillaan alle 5min/km ja Vk-kevyen n.4.30 -kyyti tuntui paljon lepposammalta kuin mitä se tuntui esim. maanantain järvenkierto rykäsyissä.  Ihan havahduin, että tosiaan ei menny kevyessä 14,0km intervallilenkissä kuin 1.10.30. Kyllä näistä kehitysaskelista saapi virtaa, ei sitä käy kiistäminen.

                Rasituksen suhteen tuli varmasti käytyä hiinä-ja-hiinä tilanteessa = rajoilla. Siitä selvittyäni säikähdyksellä huomaankin ottaneeni taas askeleen eteenpäin. Siitäkin huolimatta, että rasvaprosentti vain nousee. Itse asiassa tässä olen ajatellut hieman tarkentaa tuota Vaasan maratonin tavoitetta. Se on niin, että JOS tulos on 3.40.00 tai huonompi, kävelen paluumatkalla kaikkien matkakamojen kera Sievistä päin tullessa Reisjärviristeyksen kohdalta Nivalaan. Tuleeko siitä nyt joku n.20km? Eli 3.39.59 on vähimmäistavoite ja OIKIA TAVOITE on ALLE 3.30. Hankala pitää vähä kynttilää vakan alla, kun takatukka palaa jo. Lenkit ovat menneet siksi hyvin, että ois ihan suffelihommaa tavoitella vähempää.

                On aika selvää viimeisten lenkkien perusteella, että on aika mahotonta kuvitella aloittavansa hiljempaa kuin n.4.40-4.55min/km -tahdilla maratonia. 3.30 alle mennään, kun keskari on 4.58min/km tai parempi. Mitä väki tällä kertaa veikkaa loppuajakseni Vaasassa? Iteppä laitan tähän että 3.29.08. Siinä ois +35min parannus aikaan, joka oli ennätys vielä ennen Toholammin talvimaralla tehtyä nykystä enkkaa, 3.51.59.

                Joo, mutta taidanpa tän päivän kahden lenkuran 9,5km + 14km jatkoksi heittää vähän viihde ja hupivaihteelle... Jospa ottais huomenna ihan kevyesti, joko ihan vapaata tai ihan kevyttä ja lyhyttä. MUISTAKAAPA treenailla!!! Tännään oli hyvin väkiä lenkillä jo ennen klo.6:tta. Hyvä Nivala!!! 

Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 23.8.2012

4 kommenttia:

  1. Mulla paino laahaa vaan alaspäin. Aamunoteeraus 69.3. Kova tavoite 3.30. Toivotaan että ainaki lähelle pääset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh-hoh-pysynkö pystyssä - P.Nygårdia lainatakseni... Oot kyllä tiukassa kunnossa!!! Joo, pittäähän sitä aina yrittää, mutta ei 3.30:ntä vaan ALLE. Eihän se vielä oo ollunna se siun puolikas?? Edelleen salainen? yhtä lailla kuin VIIS-VIIS -RETKEN reitti. ;)

      Poista
  2. 3.26 on mahollinen kaiken mennessä nappiin,MUTTA HUOM! maraton on kuitenkin niin pitkä matka vauhtihullutteluun, että ehtii tulla monenlaista vaivaa. Mulla päättyi kaks viimeistä ennätyskoetta keskeytykseen, vaikka voimia ois ollu jatkaa. En halua silti pelotella, sinä oot nuorukainen ja nivelet paremmassa kunnossa kuin tällasella "toinen jalaka hauvassa"-vanahuksella.
    Tsemppiä yritykseen! nyt kannattaa kokeilla, kun on kovassa kunnossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Keijo! Koitan kuiten-niin jonninlaista lakkia pittää kourassa... Oon koittanna puhutella, että 4.40 on raja, jotta sen alle ei tarvi vauhtia nostaa. Tietysti lähen pääsääntösesti tuntemusten mukkaan, mutta kuiten-niin... Et sie pelottele, pidät vain minut realismissa... Eikä se oo katastrofi, jos pääsen "vain" alle 3.40:n... Mutta pittää ny yrittää, alle 3.30:n. ;)

      Poista