maanantai 11. helmikuuta 2013

KALSARIT VAI TRIKOOT?

                      Jostain luin taannoisen hieman lämpimämmän ilman osuessa Suomen päälle, jotta jokku oli päästelly ilman pitkiä aluhousuja. Sillä tavalla tuo puhutti, etten itse ole tainut juosta koko talvena yhtään lenkuraa pitkät aluhousut päällä. Toki pitkiksiä oon muuten käytännä.

                    Mun varusteet menee jotenkinsa näin (ottaen huomioon, että on tyyntä. Tuuli vaikuttaa aina pukeutumiseeni) talavisaikaan.

+0...-7: Päällä talvitrikoot (-15) ja tekninen kevyt pitkähihainen + erittäin ohut tekninen poolo + henkäyksen ohut takki + kevyet hanskat + tietysti säärystimet + Own:n panta. Lähempänä nollaa jää tekninen poolo pois varustuksesta.

-8....-12: Talvitrikoot + reisimittaisen kesätrikoot + tekninen kevyt pitkähihainen + erittäin ohut tekninen poolo + perus juoksutuulitakki + vähän topatummat hanskat + säärystimet + kevyt pipo tai perus lenkki pipo.

-13 tai enemmän: Talvitrikoot + tuulihousut (jos tuulee hieman niin vielä kesätrikoot väliin) + tekninen kevyt pitkähihainen tai poolo + paksumpi tekninen pitkähihainen + parhaiten tuulta pitävä juoksutakkini (yli -20 pakkasilla laitan oikein windstopper tuulitakin) + lämpimät kinttaat + säärystimet + kypärälakki + huivi.

               Tietenkin tuulen ja lenkin tarkoituksen mukaan tulee vähän viilailtua nuita yllä olevia perusvaatetuksia. Eli mitä vauhikkaampi lenkki niin sen vähempi, jotta muistaa olla liikkeessä. Oikein hitailla voi tulla joskus pukeuduttua vähän yläkanttiin kylmän pelossa. 

                       Tulipahan vain tällainen subjekti mieleen. Mutta siis pitkiä kalsareita en käytä lenkeillä. Trikoot on PALJON mielyttävämmät juostessa. Niin ja sukkina käytän aika pajon NewLinen kompressiosukkaa. Toki varsinkin lyhemmillä perusjuoksusukkiakin. Ohtalamppu on niin aune, etten vihti siitä mitään mainita, mutta sen verran sillä näkee, jotten oo mihinkään VIELÄ pahki juossut tai kompuroinut tms. Niin ja kenkinä käytän liukkailla Sarvan Xtiroja vai mikkä nuot ny on. Perus talvikelillä koen, että peruslenkkari (eli mulla Nike Air Pegasus +28 tai +29) on parempi. Jos ei nastat yltä pureutumaan alustaan, ei niistä oo mittää hyötyä. Ja muutenkin verkkasissa +5:30min/km vauheissa ei niin pitoa tarvi, kun ei maisemakaan vaihu. Niin ja pohjallisina Footbalancet korjaamaan vasemman jalan nilkan lievää sisäkiertoa, muutoin täysin neutraalissa askeleessani.

                       Oisko tässä jonninlainen talvivaruste pähkinöinti? Saapi kysyä, jos jotain haluatta muuta tietää talvijuoksuvarusteista.

5 kommenttia:

  1. Lähes keli kuin keli talvella, niin pitkähihainen paita ja Rukkan hiihtopuku (mallia "tuulipuku"). Lämpöä riittää ilman kalsareita tuonne -20 asteeseen saakka. Sen jälkeen kalsarit ja päästään -25 astetta. Kun kalsarit vaihtaa merinovillaan niin voidaan mennä jopa -30 asteeseen, muttei silloin kyllä enää viitti mennä juoksemaankaan. Vauhtilenkeille Rukkan hiihtopuku, joka enemmän tyyliä "softshell"; hengittää paremmin ja on "ihonmyötäisempi".

    VastaaPoista
  2. Näitä "talvityylejä" taitaa olla niin monta kuin on meitä hölkkääjiäkin, itellä nuo pitkätkalsarit (mallia haglöfsin tekninen alusasu) kuuluu varustukseen het ku mittari näyttää alle -10C. Näpit tahtoo olla itellä se herkin paikka paleltumaan, muuten kyllä pärjään niinkin aina tuonne -25C asti ainakin kerrospukeutumista säätelemällä.

    VastaaPoista
  3. Kiitos pojat, Markot. Avautuminen avartaa ja laittaa pohtimaan... Minkä hintanen on tollanen rukkan hiihtopuku ja laitatko pitkähihaisen hengittävän paidan alle vai päälle? Muilla erilaisia/samanlaisia variaatioita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rukkan tehtaanmyymälä on tuossa vajaan kilometrin päässä ja käyn ostamassa talvikamat aina keväällä, alennuksen alennukset. Ei niille kalliille puvuille jää paljoakaan hintaa. Alle satasen olen muistaakseni molemmista puvuista maksanut. Tämä Rukkan tuulipuku on jo toinen samanlainen, entinen on juostu risaksi ja samanlaisen meinaan hankkia, kun tästä aika jättää. Alle laitan teknisen pitkän juoksupaidan.

      Poista
  4. Kuten munkkitossulla tuossa yllä, niin suurimmat ongelmat mullakin on käsien kanssa. Niihin en vain ole löytänyt toimvaa yhdistelmää.

    BTW, se tuubi systeemi on mulla kaulalla / korvien päällä jatkuvasti. Se on hieno keksintö!

    VastaaPoista