torstai 28. maaliskuuta 2013

NHL AJATUKSIA

                      Kylläpä jytkyn aamusella heitti, kun tuli uutinen ilmoille Jarome Iginlan treidistä Pittsburghiin. Villeimmissä, siis korostan VILLEIMMISSÄ unelmissa haaveilin vielä Iginlankin siirtymisestä teräskaupunkiin. Vain pari päivää aikaisemminhan Ray Shero oli hankkinut kokoonpanoonsa Dallasin kapteenin Brenden Morrow´n ja San Josen kivitalon kokoisen puolustaja Douglas Murrayn. Tiedettiinhän yleisesti, että Iginla oli antanut neljän joukkueen listan (PIT, BOS, LAK ja CHI) purkaessaan treidaamisen estävän pykälän sopimuksesta, joka päättyy tähän kevääseen. Iginlan lista oli siis lista neljästä viimeisestä Stanley Cup -mestarista. Media (TSN) oli jo varma Iginlan siirtymisestä Bostoniin. Huhujen mukaan aamulehtiin painettiin jo muhkeita otsikoita Bostonissa. Olisi hauska nähdä nyt nuo otsikot. Itse uskoin Iginlan valitsevan Chicagon. Sittenkin Iginla näki kuitenkin parhaan sauman mestaruuteen nimenomaan Pittsburghissa ja Crosbyn rinnalla. Crosby-Iginla tandemi on toiminut aiemminkin - vai mitä sanotte tästä?
                       Monet julistivat Iginlan siirron jälkeen Pittsburghin jättisuureksi mestaruussuosikiksi. Ymmärrettävästi Bostonin, Chicagon ja Los Angelesin fanit ja blogistit näkivät päivän hieman murheellisena ja katkerana. Jotkut jo ehtivät uumoilemaan pahimpien vastustajien nyt miettivän mitä tehdä. Mielestäni monilla Pittsburghin vastustajilla on sellaisenaan jo varsin kilpailukykyinen joukkue. Pelkkiä nimiä lisäämällä joukkueeseen ei saada menestystä. Täytyy olla kemiaa ja aitoa nälkää. Morrow ja Iginla ovat ainakin nälkäisempien pelaajien joukossa koko liigassa. Näiden siirtojen takana on tarkkaa suunnitelmallisuutta. Ray Shero on ollut läpi kaikki vuotensa Pittsburghin Gm:nä viisas mies. Crosby/Iginla ja Neal/Morrow ovat jo esilämmitettyjä pullia uunissa. Argghh, tuskin maltan odottaa pleijareita.

                     Penguinseilla on leveyttä. Hyökkäysketjut näyttävät kaikkien ollessa terveenä seuraavilta:  1)Kunitz-Crosby-Iginla, 2)Neal-Malkin-Morrow, 3)Dupuis-Sutter-Kennedy, 4)Cooke-Adams-Bennett, plus varalla: Jeffrey-Vitale-Glass... Puolustuksesta löytyy: Letang, Martin, Niskanen, Orpik, Murray, Despres, Bortuzzo, Engelland, Eaton. Paljon hyviä pelaajia. Maalissa M-A Fleury ja Tomas Vokoun.

                     Keskustelua on tullut myös siitä, että Penguinsien on voitettava juuri tänä keväänä. Totta kai on selvää, että kannua haetaan, mutta uskon Sheron selviävän myös kesästä kohtuudella. Hyvinhän kävi lopen Jordan Staal - Brandon Sutter kaupassakin? Ensi kesänä Pittsburghin pelaajista vapaiksi pelaajiksi ovat tulossa: Jarome Iginla, Brenden Morrow, Matt Cooke, Pascal Dupuis, Craig Adams, Douglas Murray ja Mark Eaton. Tilaa palkkakatossa on ensi kaudelle 10,5milj.dollaria. 2014 kesällä vapaiksi tulevat lisäksi mm. Kunitz, Letang, Malkin ja Orpik, mutta 2014-2015 kaudelle ei ole vielä paljoa rahaa käytettykään. 10,5milj.dollarilla Penguins voi pitää käytännössä vain joko Morrow´n tai Iginlan. Veikataan tässä, että Penguins julkaisee pian Iginlan uuden kaksivuotisen sopimuksen. Iginla haluaa voittaa, ja Penguinseissa se on mahdollista - Iginla on viisas mies.

                    Penguinseilla on erittäin paljon arsenaalia hyökkäävien puolustajien osalta, jotka myös kaikki osaavat puolustaa hyvin. Penguins voi tehdä tilaa palkkakattoon ensi kaudeksi kauppaamalla esim. Paul Martinin, mikäli tämä suostuu purkamaan siirron estävän sopimuksen. Martin vie palkkakatosta 5milj.dollaria. Penguins luopuu arvioni mukaan aivan varmasti yhdestä hyökkäävästä pakista, mutta se ei tule olemaan Kris Letang. GM Ray Sherolla on pähkinää edessä, mutta on myös paljon palikoita.

                    Väkisinkin kävi mielessä nuo kaikki hankinnat käydessä todeksi, miten kävi Coloradon aikoinaan, kun sinne koottiin tajuton tähtisikermä: Oli Kariyaa, Teemua, Sakicia ja Fobbaa jne. Tosin, kuten sanottua, näissä kaupoissa on paljon kemiaa ja historiaa tukena kauppojen onnistumiselle.

                   Mistä Pittsburgh sitten luopui. Morrow kaupassa Dallasiin siirtyi nuorempi Morrow, Joe Morrow, joka on erittäin lupaava hyökkäävä puolustaja. Kaupan hinta määräytyy vasta vuosien päästä, kun nähdään millainen palanen Joe Morrow´sta tulee Dallasille. Myös varauksia vaihdettiin, mutta niistä ei kumpikaan hyötynyt erityisesti. Kivitalon kokoinen Douglas Murray tuli San Josesta vaihdossa kahteen kakkoskierroksen varaukseen. Tulevien vuosien varattavien pelaajien arsenaali ei ole ennalta ihan niin hehkutettu kuin monina aikaisempina vuosina... mutta lopullinen vastaus Murrayn hintaan saadaan niin ikään tulevaisuudessa. Luulenpa, että hinta jää aika vähäiseksi. Iginla maksoi Penguinseille ensi kesänä ykkösvarauksen ja kaksi prospectia. Noista prospecteista  Kenneth Agostino oli lupaavampi. Mikäli Penguins ei menesty pleijareissa, eikä Iginla tee sopimusta Penguinsien kanssa, kääntyy tuo kauppa hyvin nopeasti Calgaryn eduksi. Mikäli Penguins voittaa Stanley Cupin, en usko millään Calgaryn saavan taasen noista vastaavaa etua itselleen.

                   Mitä lukijat ovat mieltä näistä hulluista päivistä Pittsburghissa? Kuinka moni uskoo Pittsburghin vievän nyt mestaruuden nimenomaan näiden kauppojen ansiosta? Muita mielipiteitä? Itse uskon, että Penguins on nyt todella vahvoilla - Penguins oli yksi kovimmista suosikeista jo ennen näitä siirtoja. Silti peräänkuulutan sitä, että idässäkin on niin kovia joukkueita, jotta voittaakseen on onnistuttava noillakin vahvistuksilla varsin hyvin. mm. Bostonilla ja Montrealilla on kyvykkään tuntuiset niput, mitä heidän pelejään olen jonkin verran tällä kaudella katsellut. Eli hankinnat eivät tee automaattista autuutta, mutta tekee keväästä HUIKEAN mielenkiintoisen näin Penguins -fanin näkökulmasta katsottuna. Ensi yönä kenties tarkistettava, joko Iginla on ehtinyt Crosbyn rinnalle kotipelissä Winnipegiä vastaan.

                     Ps. Nyt on 28.päivä... Crosby on tehnyt ennenkin hattutemppuja nimenomaan 28.päivä (tämän... tämän...) Ensi yössä on paljon magiikkaa ilmassa.

Onni Vähäaho, Nivalassa ja Olkkosentiellä 28.3.2013.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti